Java ile cihaz kontrolü hakkındaki yazımıza başlamadan, öncelikle tasarım test mühendislerinin sıklıkla kullanıdırğı bazı laboratuvar cihazları hakkında biraz bilgi sahibi olalım.

Güç Kaynağı, Osiloskop, Multimetre gibi laboratuvar cihazları, Elektronik Tasarım ve Test Mühendislerinin sıklıkla kullandığı cihazların başında gelmektedir. İşaret Üreteci, Spektrum Analizör, Network Analizör, Logic Analizör gibi cihazlar da RF/Mikrodalga tasarımı süreçlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Tekrarlanan bir ölçüm işleminin veya elde edilen ölçümlerin bir veritabanına kaydedilmesi için, test yazılımları sıklıkla kullanılmaktadır. Test yazılımı geliştirme ortamlarından birisi olan C# ile cihaz kontrolü yapıldığı gibi, Java ile Cihaz Kontrolü yazılımları geliştirmek de mümkün olmaktadır.

 

Her nekadar, NI.com forum sayfalarında, Java’nın NI tarafından desteklenmediği yazıyorsa da, Java programlama dilinin yetenekleri kullanılarak, çok verimli cihaz kontrol yazılımları geliştirilebilmektedir.

 

java ile cihaz kontrolü

java ile cihaz kontrolü

 

Seri Kanal veya Ethernet haberleşme protokolleri kullanarak Java ile laboratuvar cihazlarını otomatik olarak kontrol etmek mümkün olabildiği gibi, GPIB, USB gibi haberleşme arayüzleri için, cihaz firmalarının sürücülerine gereksinim duyulabilmektedir. visa32.dll, agvisa.dll veya nivisa.dll bunlardan birkaçıdır.

GPIB haberleşmesi için Agilent I/O Libraries veya NI MAX en çok kullanılan frameworklerden dir.

 

Java ile Cihaz Kontrolü Nasıl Yapılır?

 

  • Mimari tasarım kapsamında, geliştirilecek test yazılımının planlanması

  • Planlama kapsamında, class ların ve birbirleri ile olan ilişkilerin(observer, observable, function call…) belirlenmesi

  • Cihaz Kütüphanelerinin hazırlanması (Cihaz üreticilerinin kütüphanelerinin veya Miltest Cihaz ve Ölçüm Kütüphanesinin entegre edilmesi)

  • Kullanıcı arayüzlerinin geliştirilmesi

  • txt veya xml olarak dosyaya yazma ve dosyadan okuma sınıflarının tasarlanması