C# ile cihaz kontrolü, maliyet etkin ve hataların en aza indirgendiği üretim tesislerinde sıkça kullanılan yöntemlerden birisidir.
Sayısal, analog, RF/Mikrodalga tasarım gibi Elektronik kart ve modül tasarımlarında DC Güç Kaynağı, Osiloskop, Logic Analizör, DC Yük, AC yük, AC Source Power Analyzer, Spektrum Analizör, Network Analizör gibi laboratuvar cihazları sıkça kullanılmaktadır. Tasarımı tamamlanan kart ve modüllerin test aşamalarında da gereksinim duyulan bu cihazlar, çeşitli programlama dilleri ve haberleşme arayüzleri kullanılarak otomatik olarak kontrol edilebilirler.
Tasarlanan elektronik kartların, rf/mikrodalga birimlerin sayısı arttıkça, test için ayrılan zaman da artacağından, ATE(Automated Test Equipments) dediğimiz otomatik test altyapılarının geliştirilmesi gerekli hale gelmektedir. Test Cihazları, özel test kartları ve test yazılımlarının bir arada çalışabildiği bu altyapılar, zamandan tasarruf sağladığı gibi, testler sırasında meydana gelebilecek hatalarıda en aza indirgemektedir.
Test Donanımları
Elektronik kartların testi gerçekleştirilirken, ürüne özel test altyapıları(hızlı veri işleme, veri depolama, I/O işlemleri)geliştirmek gerekebilir. Bu kapsamda tasarlanan kartlara test donanımları ismi verilmektedir.
Test Yazılımları
Test altyapılarında çalışan ve test cihazları, test donanımları, elektronik kart/birim/sistemlerle haberleşmeyi ve elektriksel özelliklerini otomatik test ederek, test sonuçlarını kaydetmeyi sağlayan, mimari tasarımlar çerçevesinde tasarımları gerçekleştirilen araçlara verilen isimdir. Java, C++, LabView, Agilent VEE, LabWindows/CVI ve C# bunlara birer örnek teşkil etmektedir.
Cihaz Kontrolü
Bu yazımızda bahsettiğimiz cihaz ve test donanımlarını, seri kanal(RS-232, RS-485…), GPIB(HPIB), USB, TCP/IP, UDP gibi haberleşme arayüzlerinden test yazılımları kullanarak kontrol etme işlemine cihaz kontrolü adını veriyoruz. Anlatımlarımız ve makalelerimiz, C# ile cihaz kontrolü temelinde olacaktır. Bu kapsamda, cihaz ve ölçüm kütüphaneleri geliştrecek, kullanıcı arayüzleri tasarlayacağız. Bundan sonraki makalemiz, C# ile Güç kaynağı kontrolü olacaktır. Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere hoşçakalın.
Siz de fikrinizi belirtin